Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Post Top Ad

Ολόκληρο το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ολόκληρο το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών

Το επίσημο όνομα του Δεύτερου Μέρους θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα του Δεύτερου Μέρους και θα χρησιμοποιείται erga omnes, όπως προβλέπεται στην παρούσα Συμφωνία. Το σύντομο όνομα του Δεύτερου Μέρους θα είναι «Βόρεια Μακεδονία».

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι το σύντομο όνομα της συμφωνίας, ονομασμένη έτσι από την τοποθεσία που υπογράφηκε, τις Λίμνες Πρέσπες. Αναφέρεται και ως Συνθήκη των Πρεσπών ή στην καθομιλουμένη απλώς “Πρέσπες”. Η πλήρης επίσημη ονομασία της είναι Τελική Συμφωνία για την επίλυση των διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη λήξη της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, και την εδραίωση στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των μερών. Η πρότυπη συμφωνία είναι γραμμένη και υπογεγραμμένη στα αγγλικά.

Ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας αποτελείται από 20 σελίδες και διανεμήθηκε στους αρχηγούς των κομμάτων. Δημοσιεύουμε στη συνέχεια ορισμένα αποσπάσματα από τη συμφωνία, με δικές μας υπογραμμίσεις.


Το επίσημο όνομα του Δεύτερου Μέρους θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα του Δεύτερου Μέρους και θα χρησιμοποιείται erga omnes, όπως προβλέπεται στην παρούσα Συμφωνία. Το σύντομο όνομα του Δεύτερου Μέρους θα είναι «Βόρεια Μακεδονία».

«Σε συνέχεια αυτών των διαπραγματεύσεων έχουν γίνει αμοιβαίως αποδεκτά και συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:

α) Το επίσημο όνομα του Δεύτερου Μέρους θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα του Δεύτερου Μέρους και θα χρησιμοποιείται erga omnes, όπως προβλέπεται στην παρούσα Συμφωνία. Το σύντομο όνομα του Δεύτερου Μέρους θα είναι «Βόρεια Μακεδονία».

β) Η ιθαγένεια του Δεύτερου Μέρους θα είναι Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως αυτή θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

γ) Η επίσημη γλώσσα του Δεύτερου Μέρους θα είναι η «Μακεδονική γλώσσα», όπως αναγνωρίσθηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων, που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977, και περιγράφεται στο Άρθρο 7 (3) και (4) της παρούσας Συμφωνίας.

δ) Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο Άρθρο 7 της παρούσας Συμφωνίας.»

 «1. Το Πρώτο Μέρος συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην υποψηφιότητα ή την ένταξη του Δεύτερου Μέρους, υπό το όνομα και τις ορολογίες του Άρθρου 1 (3) της παρούσας Συμφωνίας, σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς Οργανισμούς και θεσμούς, όπου το Πρώτο Μέρος είμαι μέλος.

  1. Το Δεύτερο Μέρος θα επιδιώκει ένταξη σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς Οργανισμούς και θεσμούς υπό το όνομα και τις ορολογίες του Άρθρου 1 (3) της παρούσας Συμφωνίας.
  2. Από τη θέση σε ισχύ της παρούσας Συμφωνίας κατ’ εφαρμογήν του Άρθρου 1 αυτής, το Πρώτο Μέρος θα κυρώσει οποιαδήποτε Συμφωνία εισδοχής του Δεύτερου Μέρους σε διεθνείς Οργανισμούς, στους οποίους το Πρώτο Μέρος είναι μέλος.
  3. Ειδικότερα αναφορικά με τις διαδικασίες ενσωμάτωσης του Δεύτερου Μέρους στην EE και τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (NATO), τα ακόλουθα θα ισχύσουν:

α. Το Δεύτερο Μέρος θα επιδιώξει ένταξη στο NATO και την EE υπό το όνομα και τις ορολογίες του Άρθρου 1 της παρούσης Συμφωνίας. Η ένταξη στο NATO και την EE θα λάβει χώρα υπό το ίδιο όνομα και ορολογίες.»

Στο Άρθρο 7, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε:

ΑΡΘΡΟ 7

«1. Τα Μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψη τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά.

  1. Αναφορικά με το Πρώτο Μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους, αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο Ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.
  2. Αναφορικά με το Δεύτερο Μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο Άρθρο 7(2).
  3. Το Δεύτερο Μέρος σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα του, η Μακεδόνικη γλώσσα, ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών. Τα Μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του Δεύτερου Μέρους δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους.
  4. Τίποτα στην παρούσα Συμφωνία δεν αποσκοπεί στο να υποτιμήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ή να αλλοιώσει ή να επηρεάσει τη χρήση από τους πολίτες εκάστου Μέρους.»

Στο ΑΡΘΡΟ 6 διαβάζουμε:

«2.          Έκαστο Μέρος θα λάβει αμελλητί αποτελεσματικά μέτρα για να αποθαρρύνει και να αποτρέπει την εκδήλωση πράξεων από ιδιωτικούς φορείς που πιθανόν υποδαυλίζουν την βία, το μίσος ή την εχθρότητα εναντίον του άλλου μέρους. Εάν ένας ιδιωτικός φορέας στο έδαφος ενός Μέρους εμπλακεί σε τέτοιου είδους δραστηριότητες χωρίς να το γνωρίζει αυτό το Μέρος, αυτό το Μέρος, μόλις λάβει γνώση αυτών των ενεργειών, θα λάβει αμελλητί όλα τα απαραίτητα μέτρα που του παρέχει ο νόμος.

  1. Έκαστο Μέρος θα αποτρέπει και θα αποθαρρύνει ενέργειες, περιλαμβανομένων των προπαγανδιστικών, από ιδιωτικούς φορείς που πιθανόν υποδαυλίζουν τον σωβινισμό, την εχθρότητα, τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό ενάντια στο άλλο Μέρος.»

ΔΕΣ  ΕΔΩ  ΤΙ  ΕΧΕΙΣ  ΚΑΝΕΙ :

Ολόκληρη η συμφωνία για το Σκοπιανό – 6.97 MB

Ολόκληρη η συμφωνία για το Σκοπιανό στα αγγλικά – 6.96 MB

Πηγή: kathimerini.gr

ΟΤΑΝ  ΘΑ  ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ  ΤΙ   ΕΧΕΙΣ   ΚΑΝΕΙ   ΝΑ   ΨΑΞΕΙΣ  ΝΑ   ΒΡΕΙΣ ΓΕΦΥΡΙ   ΝΑ   ΚΡΕΜΑΣΤΕΙΣ  ΣΕ  ΜΕΡΟΣ   ΠΟΥ  ΝΑ   ΣΕ  ΒΛΕΠΟΥΝ ...

ΙΣΧΥΕΙ  ΓΙΑ  ΟΛΑ  ΤΑ  ΑΝΔΡΑΠΟΔΑ  ΠΟΥ  ΚΟΙΤΑΝΕ  

ΜΟΝΟ  ΤΗΝ  ΠΑΡΤΗ  ΤΟΥΣ...

ΕΣΕΙΣ   ΟΙ  ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ   ΒΓΑΛΤΕ  ΤΑ  ΜΑΤΙΑ   ΣΑΣ   ΑΝΑΜΕΤΑΞΥ  ΣΑΣ  ΓΙΑΤΙ  Ο  ΒΟΣΚΟΣ  ΣΑΣ  ΕΙΝΑΙ   ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ  ΑΠΟ  ΤΟΝ  ΒΟΣΚΟ   ΤΟΥ  ΑΛΛΟΥ...

ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΙΤΗ   ΑΠΟΔΕΙΞΗ  ΟΤΙ   ΠΡΟΔΟΤΕΣ  ΔΕΝ  ΥΠΑΡΧΟΥΝ  ΜΟΝΟ  ΜΕΣΑ  ΣΤΗΝ   ΒΟΥΛΗ  ...

ΥΠΑΡΧΟΥΝ  ΚΑΙ  ΕΞΩ   ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ   ΚΑΙ   ΑΝ  ΠΡΟΣΘΕΣΕΙΣ  ΚΑΙ   ΤΟΥΣ  ΗΛΙΘΙΟΥΣ  ΚΛΑΨΕ  ΜΕ   ΜΑΝΑ  ΕΛΛΑΣ   ,  ΚΛΑΨΕ  ΜΕ ...

ΞΕΠΕΡΑΣΑΜΕ  ΤΗΝ  ΓΕΝΝΙΑ  ΤΟΥ  ΕΜΦΥΛΙΟΥ ......



Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ;


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Post Top Ad

Translate