Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΙΘΙΟΥ
Το μεγαλύτερο μέρος του λιθίου παράγεται εμπορικά είτε από την εξόρυξη αλάτων που περιέχουν λίθιο από υπόγειες δεξαμενές άλμης είτε από την εξόρυξη πετρωμάτων που περιέχουν λίθιο, όπως το σποντουμένιο. Η παραγωγή λιθίου από πηγές αργίλου αναμένεται να γίνει εμπορικά βιώσιμη, αν και ίσως όχι μέχρι το 2022.
Το λίθιο είναι ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται συνήθως σε μπαταρίες όπως οι επαναφορτιζόμενες που βρίσκονται σε φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς και σε κεραμικά και γυαλί. Είναι το ελαφρύτερο μέταλλο στη Γη και είναι αρκετά μαλακό ώστε να κοπεί με μαχαίρι όταν έχει τη στοιχειώδη του μορφή.
Επεξεργασία από άλμη
Μεγάλο μέρος του λιθίου που παράγεται σήμερα εξάγεται από δεξαμενές άλμης που ονομάζονται salars και βρίσκονται σε υψηλές περιοχές της Βολιβίας, της Αργεντινής και της Χιλής. Προκειμένου να εξαχθεί το λίθιο από τις άλμη, τα πλούσια σε αλάτι νερά πρέπει πρώτα να αντληθούν στην επιφάνεια σε μια σειρά από μεγάλες λίμνες εξάτμισης όπου η ηλιακή εξάτμιση συμβαίνει για αρκετούς μήνες.
Το κάλιο συχνά συλλέγεται για πρώτη φορά από πρώιμες λίμνες, ενώ οι μεταγενέστερες λίμνες έχουν όλο και πιο υψηλές συγκεντρώσεις λιθίου. Οι οικονομικές άλμης λιθίου περιέχουν συνήθως από μερικές εκατοντάδες μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) λιθίου έως πάνω από 7.000 ppm.
Όταν το χλωριούχο λίθιο στις δεξαμενές εξάτμισης φτάσει σε μια βέλτιστη συγκέντρωση, το διάλυμα αντλείται σε μια μονάδα ανάκτησης όπου η εκχύλιση και το φιλτράρισμα αφαιρούν τυχόν ανεπιθύμητο βόριο ή μαγνήσιο . Στη συνέχεια επεξεργάζεται με ανθρακικό νάτριο (ανθρακικό νάτριο), καθιζώντας έτσι ανθρακικό λίθιο. Το ανθρακικό λίθιο στη συνέχεια διηθείται και ξηραίνεται. Η περίσσεια των υπολειμμάτων άλμης διοχετεύεται ξανά στο salar.
Το ανθρακικό λίθιο είναι μια σταθερή λευκή σκόνη που είναι βασικός ενδιάμεσος στην αγορά λιθίου επειδή μπορεί να μετατραπεί σε συγκεκριμένα βιομηχανικά άλατα και χημικές ουσίες —ή να υποστεί επεξεργασία σε καθαρό μέταλλο λιθίου.
Επεξεργασία από ορυκτά
Σε αντίθεση με τις πηγές άλμης salar, η εξαγωγή λιθίου από σποδουμένιο, λεπιδολίτη, πεταλίτη, αμβλυγονίτη και ευκρυπτίτη απαιτεί ένα ευρύ φάσμα διαδικασιών. Λόγω της ποσότητας της κατανάλωσης ενέργειας και των υλικών που απαιτούνται, η παραγωγή λιθίου από την εξόρυξη είναι μια πολύ πιο δαπανηρή διαδικασία από την εξόρυξη άλμης, παρόλο που αυτά τα ορυκτά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίθιο από το αλμυρό νερό.
Από τα πέντε ορυκτά, το σποδουμένιο είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο για την παραγωγή λιθίου. Μετά την εξόρυξή του, το spodumene θερμαίνεται στους 2012 βαθμούς Φαρενάιτ και στη συνέχεια ψύχεται στους 149 βαθμούς. Στη συνέχεια συνθλίβεται και ψήνεται ξανά, αυτή τη φορά με πυκνό θειικό οξύ. Τελικά, προστίθεται ανθρακικό νάτριο ή ανθρακικό νάτριο και το ανθρακικό λίθιο που προκύπτει κρυσταλλώνεται, θερμαίνεται, φιλτράρεται και ξηραίνεται.
Επεξεργασία από πηλό
Αρκετές εταιρείες διερευνούν την εξόρυξη λιθίου από πηλό στη Νεβάδα, συμπεριλαμβανομένων των American Lithium και Noram Ventures. Οι εταιρείες δοκιμάζουν διαφορετικές μεθόδους παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της έκπλυσης με θειικό οξύ.
Μετατροπή λιθίου σε μέταλλο
Η μετατροπή του λιθίου σε μέταλλο γίνεται σε ηλεκτρολυτικό στοιχείο με χρήση χλωριούχου λιθίου. Το χλωριούχο λίθιο αναμιγνύεται με χλωριούχο κάλιο σε αναλογία 55% έως 45% προκειμένου να παραχθεί ένας τηγμένος ευτηκτικός ηλεκτρολύτης. Προστίθεται χλωριούχο κάλιο για να αυξήσει την αγωγιμότητα του λιθίου ενώ μειώνει τη θερμοκρασία σύντηξης.
Όταν συντήκεται και ηλεκτρολύεται στους περίπου 840 βαθμούς Φαρενάιτ, το αέριο χλώριο απελευθερώνεται ενώ το λιωμένο λίθιο ανεβαίνει στην επιφάνεια, συλλέγοντας σε περιβλήματα από χυτοσίδηρο . Το καθαρό λίθιο που παράγεται είναι τυλιγμένο σε κερί παραφίνης για να αποφευχθεί η οξείδωση. Η αναλογία μετατροπής ανθρακικού λιθίου σε μέταλλο λιθίου είναι περίπου 5,3 προς 1.
Οι πέντε κορυφαίες χώρες για την παραγωγή λιθίου το 2018 ήταν η Αυστραλία, η Χιλή, η Κίνα, η Αργεντινή και η Ζιμπάμπουε. Η Αυστραλία παρήγαγε 51.000 μετρικούς τόνους λιθίου εκείνο το έτος, το τελευταίο για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Η συνολική παγκόσμια παραγωγή, εξαιρουμένων των ΗΠΑ, ανήλθε σε 70.000 μετρικούς τόνους.
Οι εταιρείες που παράγουν το περισσότερο λίθιο είναι η Albemarle, η Sociedad Quimica y Minera de Chile και η FMC.
Η Jiangxi Ganfeng Lithium είναι ένας σημαντικός κινεζικός παραγωγός λιθίου. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ενώσεων λιθίου της Κίνας και είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μετάλλων λιθίου στον κόσμο όσον αφορά την παραγωγική ικανότητα.
Η Ganfeng έχει επίσης συμφωνίες προμήθειας με την Tesla του Elon Musk (NASDAQ: TSLA ), τη BMW (OTC Pink: BMWYY ,ETR:BMW), την κορεατική εταιρεία κατασκευής μπαταριών LG Chem (KRX: 051910 ) και τη Volkswagen (OTC Pink: VLKAF ,FWB:VOW).
Tanja Matko
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ Ε.ΣΥ.
7.0. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
21.0 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
21.1. Το γήινο περιβάλλον λειτουργεί κάτω από συνθήκες νομοτέλειας οι οποίες αποδίδουν στα ανθρώπινα όντα έναν τεράστιο σεβασμό που δίνει τη δυνατότητα στο ανθρώπινο γένος να διαβιώνει στις πιο άριστες συνθήκες. Ότι είναι χρήσιμο στον άνθρωπο παρέχεται σε πλήρη αφθονία. Το νερό, το οξυγόνο, οι καρποί της γης μας, τα πολύτιμα στοιχεία που βρίσκονται μέσα στην γη μας, η κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια, η κάλυψη της αισθητικής προσφέρονται αφειδώς από το περιβάλλον μας.
21.2. Είναι αυτονόητο εφόσον το αντιλαμβανόμαστε να τρέφουμε και να εκδηλώνουμε με πλήρη αμοιβαιότητα τον σεβασμό μας προς το περιβάλλον μας. Ο απόλυτος σεβασμός προς το περιβάλλον μας αρχίζει με την επαφή που χρειάζεται ο άνθρωπος να έχει με αυτό. Οι περιγραφές της γραμματείας μας είναι ότι οι άνθρωποι ήταν στο παρελθόν σε μεγάλη επαφή μαζί του σεβόμενοι τα θεία δώρα. Όταν διάβαιναν ποταμό έπρεπε πρώτα να καθαριστούν και το διάβαιναν πάντα καθαροί.
21.3. Τα μνημεία που μας άφησαν είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στο περιβάλλον της φύσης. Όπως οι μυκηναϊκοί τάφοι, οι πυραμίδες, οι ναοί και οι κατοικίες.
21.4. Η Ελλήνων Πολιτεία θα αποδίδει το σεβασμό της προς το περιβάλλον με την αρμόζουσα επαφή του ανθρώπου με αυτό. Στις σύγχρονες συνθήκες ότι κατασκευάζεται και δημιουργείται θα γίνεται με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον.
21.5. Οι οικισμοί θα είναι προσαρμοσμένοι και με σεβασμό στο περιβάλλον με όλα τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής.
21.6. Απώτερος σκοπός είναι η σταδιακή αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων και η ενδυνάμωση της περιφέρειας καταργώντας σχεδόν την διαβίωση του ανθρώπου σε μεγαλουπόλεις με φυλακές ψυχών και σωμάτων.
21.7. Ο άνθρωπος θα ξαναμάθει να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του, τι υπάρχει γύρω του, τι συμβαίνει γύρω του, τα συμπαντικά δρώμενα και θα συμμετέχει σε αυτά σαν αναπόσπαστο τμήμα τους.
21.8. Η ενέργεια έχει δοθεί στους ανθρώπους ως θείο δώρο και θα πρέπει να ενσωματώνεται στη δομή της πολιτειακής δράσης με αποδοτικούς πρωτοποριακούς τρόπους.
21.9. Η ενέργεια θα παύσει να είναι στοιχείο εκμετάλλευσης και πλουτισμού των επικυρίαρχων και θα παρασχεθούν από την Ελλήνων Πολιτεία προς τους πολίτες ενέργειες απόλυτα συμβατές με το περιβάλλον σε τιμές που να αντιπροσωπεύουν μόνο το κόστος των εγκαταστάσεων διανομής.
21.10. Όπως επίσης και το νερό ως θείο δώρο θα διανέμεται στους πολίτες μόνο με το κόστος διαχείρισης και μεταφοράς του (συντήρηση δικτύου διανομής).
21.11. Σε αυτό το περιβάλλον ο άνθρωπος θα τρέφεται μόνο με τους αυθεντικούς καρπούς της γης που έχουν δοθεί γι’ αυτόν και όχι μεταλλαγμένα, τροποποιημένα, κακοποιημένα με χημικές διαδικασίες τρόφιμα και παράγωγα τροφίμων.
21.12. Σεβασμός στο περιβάλλον σημαίνει την απόλυτη ταύτιση του ανθρώπου με το περιβάλλον.
facebook:
Δελαγραμμάτικα Ελευθερία- Υπ.Βουλευτής Β' Πειραιά
twitter:
Δελαγραμματικά Ελευθερία @EDelagrammatika
instagram:
Δελαγραμμάτικα Ελευθερία- Υπ.Βουλευτής Β' Πειραιά
ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ:
ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΥΠΑΡΚΤΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ. – ΕΙΣΑΓΓ. ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/ 04-09-2015
ΔΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΕΛΛΑΣ”.ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΜΩΝ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ - ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ H ΑΝAΡΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ BLOG H SITES &
ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕTIKEΣ ΟΜΑΔΕΣ facebook
1. ΠΡΟΦΙΛ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ: http://www.artemis-sorras.gr
2. ΠΡΟΤΑΣΗ 600 ΔΙΣ: http://600dis.oramaellas.gr
3. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΩΝ: http://dimoi.oramaellas.g
4. ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ: http://trapezaanatolis.oramaellas.g
5. ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΧΣ: http://txs.oramaellas.gr
ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ:=======================
ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ: https://www.aitherikigrafi.gr/
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA:
1) ΣΕΛΙΔΕΣ FB: https://www.facebook.com/kpdstereasel... & https://www.facebook.com/%CE%94%CE%B9...
2) OMADA FB: https://www.facebook.com/groups/18485...
3) INSTAGRAM: username: k.p.d.stereas_ellados & diomidesblogspot
4) TWITTER: https://twitter.com/EsyKpd & https://twitter.com/diomidis_blog
5) ΕΠΙΣΗΜΟ BLOG: https://esykpdstereasellados.blogspot...
6) ΔΙΟΜΗΔΗΣ BLOG: https://diomidhs.blogspot.com/
7) ΛΙΝΚ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ ΔΙΟΜΗΔΗΣ: https://diomhdhs.radio12345.com/
8) KANAΛΙ YouTube ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΡΑΔΙΟ: https://www.youtube.com/channel/UCu4f...
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.e-synews.gr/wp/
AΛΦΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ: https://alfeiospotamos.gr/
ΕΛΕΥΣΙΣ RADIO:https://eleysisradiotv.blogspot.com
Προγραμματικές δηλώσεις Ελλήνων Συνέλευσις: https://alfeiospotamos.gr/?p=18373
Ιδρυτική διακήρυξη Ελλήνων Συνέλευσις: https://alfeiospotamos.gr/?p=17627
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ:
1) 6955859107
2) 69735283543) 6970298583
4) 6944518688
& email: esykpdstereasellados@gmail.com
ΕΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ...
ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ...
ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ...
ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΝΟΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΟΣ ...
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΟΣ :
ΚΟΤΣΟΒΟΛΗ ΜΑΡΙΑ τηλ. 6986671319 Εmail : mariakotsovoli01@gmail.com
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ τηλ 6942869240 Email : nikolaoutheodo385@gmail.com
ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ...
ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ...
ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΝΟΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΟΣ ...
ΚΟΤΣΟΒΟΛΗ ΜΑΡΙΑ τηλ. 6986671319 Εmail : mariakotsovoli01@gmail.com
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ τηλ 6942869240 Email : nikolaoutheodo385@gmail.com